Suomen tekijänoikeuslaki taiteessa

Kuvastory.fi ovat nyt päällä kuvasto.fi.

Suomen tekijänoikeuslaki taiteessa

Tekijänoikeus taiteessa on monipiippuinen juttu, joka saattaa monelle tuntua silkalta heprealta. Tässä artikkelissa selvennetäänkin hieman sitä, kuinka tekijänoikeuslaki Suomessa toimii taiteen osalta. Millainen taide on tekijänoikeuslain suojaamaa ja milloin taidetta ja kuvia saa maassamme käyttää vapaasti omiin tarkoituksiinsa?

Suomessa luodaan joka vuosi valtava määrä taideteoksia ja muita luovia teoksia, joten tekijänoikeuslain tunteminen on erittäin tärkeää ja siten vältytään turhilta kahnauksilta ja mielipahalta. Myös netissä käytetään monenlaisiin tarkoituksiin toisten ottamia valokuvia, jolloin on todella tärkeää varmistua siitä, että kuva on vapaasti käytettävää materiaalia, eikä tekijänoikeussuojan alaisuudessa.

Teos kuuluu tekijälleen

Teos, oli se sitten visuaalinen tai kirjallinen, kuuluu tekijänoikeuslakiin nojaten tekijälleen. Esimerkiksi valokuva, taideteos tai muu graafinen piirros kuten kartta tai vaikkapa rakennustaideteos ovat kaikki sellaisia teoksia, joita ei ole Suomessa lupa käyttää ilman niiden tekijältä saatua lupaa. Tekijänoikeuslaki kattaa työssä sen sisällön sekä muodon. On kuitenkin huomioitava, ettei teos ole välttämättä kokonaan suojattu, sillä ideaa tai aihetta ei sinänsä voi itselleen omia. Tämän vuoksi saattaakin olla, että joku ottaa hyvin samankaltaisen valokuvan tai piirtää samaa aihetta kuvaavan piirroksen rikkomatta mitään lakia.

Tekijänoikeussuojan voi saada vain yksityishenkilö

Tekijänoikeus on voimassa heti kun teos on valmis, eikä taideteoksen luojan tarvitse mitenkään erikseen rekisteröidä tai muutenkaan pitää huolta siitä, että teokselle saa tekijänoikeussuojan. Toisaalta joissain tapauksissa saattaa olla niinkin, että teosta koskee tekijänoikeuslaki jo luonnosvaiheessa tai silloin kun sitä ei ole vielä signeerattu. Tekijänoikeudesta nauttii ainoastaan yksityishenkilö kuten taiteilija tai valokuvaaja, eikä sitä siten voi ottaa esimerkiksi yrityksen käyttöön. Mikäli taideteoksen on luonut yhdessä useampi henkilö, on tekijänoikeus silloin kaikkien näiden asianomaisten taiteilijoiden oikeus.

Tiestitkö muuten, että nettikasino tarjoaa voittonsa verottomana, jos se on rekisteröity EU-maahan. Tämä kannattaa muistaa, jos kaipailee lisäjännitystä ja -tienestejä omien hommiensa oheen.